Wat te doen met de overtollige inventaris? Vier duurzame tips!

Tevreden kijk je rond. Je hebt inmiddels bijna alles geregeld voor de verhuizing van het bedrijf waar je werkt naar een nieuwe locatie. Er is nog één kwestie waar je als facilitair manager iets mee moet. Er zijn behoorlijk veel spullen die je straks niet meer nodig hebt. Die heb je nu even laten stallen in de kelder. Maar wat moet je ermee? Je zou niet weten wie je moet benaderen om het eventueel over te nemen. En wat als er dadelijk iets beschadigt aan het pand als ze de spullen op komen halen? Ik geef je graag een viertal tips hoe je je overbodige inventaris op een slimme manier kunt hergebruiken. Zo kun ook jij binnen jouw bedrijf scoren op circulariteit!

Tip 1: Verken verschillende opties voor hergebruik

In mijn ervaring is er bijna altijd een circulaire oplossing mogelijk. Via derde partijen die het meubilair opnieuw op de markt brengen kan je inventaris weer worden doorverkocht aan andere bedrijven die het gebruiken voor hun kantoren. Of je geeft ze aan een goed doel, zij zullen er ongetwijfeld heel blij mee zijn. De grondstoffen kunnen daarnaast ook opnieuw worden ingezet om volledig nieuwe producten van te maken. Geloof me, er kan echt veel.

Tip 2: Refurbish je ‘oude’ inventaris

Wees creatief en denk na over het zelf hergebruiken van (een gedeelte van) de ‘oude’ inventaris. Ik zie regelmatig dat bijvoorbeeld de bladen van de bureaus wel zijn afgeschreven of esthetisch niet meer voldoen, maar dat de onderstellen nog prima functioneren. Waarom zou je ze dan weggooien? Er zijn gespecialiseerde partijen die heel goed in staat zijn om de bladen te upgraden, waarna ze deze weer bevestigen op de onderstellen. Daarmee zijn je bureaus zo goed als nieuw. Wellicht kun je o.a. ook stoelen en kasten met relatief weinig inspanning een opknapbeurt geven.

Tip 3: Zet je aanvraag voor hergebruik uit bij meerdere partijen

Benader meerdere potentiële partijen want er zit behoorlijk veel verschil in de bedragen die zij bieden voor je inventaris. Dat kan ook per periode verschillen. Maak gebruik van de kennis en contacten van je verhuispartner om er het maximale uit te halen.

Tip 4: Schakel een professioneel verhuisbedrijf in

Heb je zo’n strakke deadline dat je het niet ziet zitten om zelf iets te regelen? Laat dan een professionele en gediplomeerde verhuispartner je overtollige inventaris uit je pand halen. Zo’n bedrijf heeft meestal de juiste contacten om te zorgen dat de spullen een tweede leven krijgen. Bovendien voorkomt het schades aan het pand dat je wellicht binnenkort moet opleveren. Het scheelt veel kopzorgen als je het uit handen geeft. Let op! Je hebt er het meeste profijt van als je hen al in een vroeg stadium betrekt.

Het doel: bijdragen aan een duurzame samenleving

Waarom we dit zo’n belangrijk onderwerp vinden? Als familiebedrijf geloven we in een duurzame samenleving. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en doen wat we kunnen om daar onze bijdrage aan te leveren. Zo werken we samen met vijfentwintig marktpartijen, van recyclingbedrijven tot goede doelen. Bij 70% van de circa 1.200 verhuizingen die we jaarlijks doen, slagen we er dan ook in het overtollige meubilair circulair te verwerken. We gaan zelfs zo ver dat we een project niet aangaan wanneer een potentiële klant aangeeft niet na te willen denken over circulariteit. Ook van onze leveranciers verwachten we dat ze minimaal over de certificaten ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu) beschikken.

Maar we doen meer. Zo is ons pand in Amersfoort CO2 neutraal. We zetten bij onze werkzaamheden ook alleen voertuigen in die geen schadelijke stoffen uitstoten. We zijn niet voor niets medeoprichter van het eerste waterstof-tankstation in de provincie Utrecht. Zodra dat gereed is, gaan we werken met onze eerste waterstofvrachtwagen. Verder zetten we met onze eigen milieustraat in op maximale scheiding van afvalstromen: hiervoor maken we alleen gebruik maken van gecertificeerde afvalverwerkers. Ook bij de aanschaf van verhuismaterialen kijken we kritisch naar de milieuaspecten. Zo (her)gebruiken we voornamelijk kunststof verhuisboxen en meterbakken. Onze recyclebare verhuisdozen zijn van versterkt eco-karton en zetten we alleen in als niet met ander verhuismateriaal gewerkt kan worden.

Bij alles wat we doen, zijn we voortdurend op zoek naar duurzame oplossingen. Hopelijk inspireren we jou om hetzelfde te doen!