Op weg naar duurzaam facility management

Ja, een zakelijke verhuizing kan behoorlijk complex en uitdagend zijn. Tegelijkertijd kun je het in mijn visie ook zien als een kans. Een kans om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen die jouw organisatie ongetwijfeld heeft. Simpelweg door van tevoren goed na te denken over hoe je het precies gaat aanpakken. In deze blog help ik je een beetje op weg en wijs ik je op de mogelijkheden om een zakelijke verhuizing zo duurzaam mogelijk te maken. Hieronder een aantal tips voor duurzaam verhuizen.

1. Kies voor een zo duurzaam mogelijke huisvesting

Als je dan toch gaat verhuizen, kies dan voor een gebouw met minimaal energielabel C. Hoger is natuurlijk altijd beter.

2. Streef naar een CO2-neutrale verhuizing (of nog beter: emissievrij)

CO2-neutraal is tegenwoordig het credo. In principe is logistiek altijd vervuilend. De CO2-uitstoot die uiteindelijk gepaard gaat met de zakelijke verhuizing kun je echter compenseren, bijvoorbeeld door elders op de wereld bomen te laten planten. Dit zorgt aan het eind van de rit voor een positief resultaat. Als het goed is, heeft jouw Erkend Projectverhuizer dit allemaal voor je geregeld.

Het is mogelijk nog een stapje verder te gaan. Als je het vervoer laat plaatsvinden door zero-emissie voertuigen zoals elektrische vrachtwagens, stoot je namelijk helemaal geen CO2 uit. De techniek is inmiddels zover doorontwikkeld dat deze voertuigen voldoende laadvermogen en een volwaardige actieradius hebben.

Wordt (een deel van) je inventaris elders opgeslagen? Zorg dan dat je kiest voor een opslaglocatie met een minimale CO2-uitstoot.

3. Ga voor circulair

Ongetwijfeld is er veel inventaris die je niet meer kunt gebruiken in de nieuwe huisvesting. Simpelweg weggooien kan in deze tijd niet meer dus vraag je verhuispartner om de overbodige inventaris een tweede leven te geven. In mijn ervaring is een circulaire oplossing bijna altijd mogelijk.

4. Bundel de levering van goederen

Op de nieuwe locatie zullen ongetwijfeld regelmatig materialen (zoals kantoorartikelen) worden geleverd. Vaak gebeurt dit op een inefficiënte manier: door diverse leveranciers, verdeeld over de dag, op verschillende tijdstippen. Dat is niet erg duurzaam. Het heeft ook met de bedrijfscultuur te maken. We zijn gewend om vandaag iets te bestellen en het dan morgen op ons bureau te hebben. Realiseer je dat een vrachtwagen speciaal voor jou moet gaan rijden om dat mogelijk te maken. In hoeverre is het echt een probleem als je wat langer op je spullen moet wachten?

Het loont de moeite om kritisch te kijken hoe je de levering van facilitaire goederen zoveel mogelijk kunt bundelen, zodat leveringen slechts één of twee keer per week hoeven plaats te vinden (bijvoorbeeld via een stadshub). Het is uiteraard helemaal mooi als het vervoer ook nog eens gebeurt met elektrische voertuigen. Een opsteker voor jou als facility manager omdat je daarmee de uitstoot van tonnen CO2 bespaart.

5. Schoon de archieven op

Gebruik de gelegenheid van de verhuizing om de archieven eens flink op te schonen. Als facility manager kun je hierin een stimulerende rol vervullen. Door de archieven (deels) te digitaliseren hoeft er minder transport (en daarmee CO2-uitstoot) plaats te vinden én verlaag je de opslagkosten.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Waarom wij dit een belangrijk onderwerp vinden? Omdat we als familiebedrijf onze ogen richten op de toekomst. Wij gaan voor continuïteit en een duurzaam rendement. We zien het als onze missie om de wereld beter achter te laten dan we hem hebben gekregen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit dan ook in ons DNA, het is ons door de voorgaande generaties met de paplepel ingegoten en we besteden er minimaal 2% van onze bedrijfsomzet aan.
We zijn er trots op dat we koploper zijn in de branche met innovatieve, duurzame oplossingen. Zo investeren we in waterstoftankstations. Eind dit jaar wordt het eerste tankstation opgeleverd en krijgen we de beschikking over onze eerste waterstofvrachtwagen.

Maar we doen meer. Op dit moment is onze organisatie CO2-neutraal. Dat wil zeggen dat we de CO2 die we uitstoten 100% compenseren. Uiteindelijk streven we echter naar 0% CO2-uitstoot. In 2025 hebben we een volledig emissievrij wagenpark en een volledig emissievrije organisatie. Dat realiseren we o.a. door circulair te werken. Bij 70% van de circa 1.200 verhuizingen die we jaarlijks doen, slagen we er in het overtollige meubilair circulair te verwerken. Al onze verhuismaterialen zijn herbruikbaar en/of gemaakt van hergebruikt materiaal. Onze opslaglocatie in Amersfoort is CO2 neutraal. En we borgen al onze milieuactiviteiten door middel van het ISO 14001 certificaat.

Bij alles wat we doen, zijn we voortdurend op zoek naar manieren om minder impact te hebben op het milieu. Hopelijk inspireren we jou om hetzelfde te doen.

Meer weten over duurzaam verhuizen?

Durf jij duurzame keuzes te maken? Ik denk graag met je mee. Ik kan bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot jouw organisatie bespaart door de facilitaire goederen gebundeld en emissievrij te laten bezorgen. Maak dus vooral een afspraak voor een persoonlijk gesprek.