Column Ondernamen Amersfoort

Bouwlogistiek is de oplossing

MARK POT IS DE VIJFDE GENERATIE BIJ POT VERHUIZINGEN/LOGISTIEK EN SINDS 2016 DIRECTEUR/EIGENAAR VAN HET FAMILIEBEDRIJF. MARK IS ALS ONDERNEMER GEFOCUST OP INNOVATIE EN KWALITEIT EN IS ALTIJD OP ZOEK NAAR VERBINDING.

De bouwsector kent een grote diversiteit aan uitdagingen op en rond de bouwplaats. Denk hierbij aan het krachtenveld tussen opdrachtgever, de omgeving (lees maatschappij), de overheid en het eigen bouwbedrijf. Erg interessant om hier op in te zoomen, want als je het kritisch bekijkt kan de bouw het eigenlijk nooit goed doen. Het moet steeds duurzamer, sneller en beter, maar dat moet dan wel binnen de wensen en eisen (lees kostencalculatie) van de opdrachtgever en ook nog eens in een arbeidsmarkt die heel gecompliceerd is. Hoe blijf je als werkgever interessant en voldoe je toch aan de externe omgevingseisen? Hoe kan je het bouwproces verduurzamen zonder dat je dit “uit eigen zak” betaalt? Veel bouwbedrijven zoeken naarstig naar antwoorden.

‘Bouwlogistiek kan voor veel bouwprojecten het verschil tussen winst en verlies zijn’

‘Net als in voorgaande jaren groeit de bouwsector in Nederland harder dan de Nederlandse economie. De groei kwam in 2018 uit op 7,2 procent, maar zwakt af naar 4,5 procent in 2019.’ De drie grootste uitdagingen zijn de arbeidstekorten, de stijgende materiaalkosten en de maatschappelijke oproep om verduurzaming (zonder kostenverhoging). Bouwlogistiek is in mijn ogen dé oplossing. Bouwlogistiek verlaagt de kosten, zorgt voor de gewenste verduurzaming, beperkt de overlast op en rond de bouwplaats tot het minimum en verhoogt het werkgeluk van de werklieden. Ik kan elke bouwondernemer – groot of klein – van harte aanbevelen om zich in bouwlogistiek te verdiepen. Bouwlogistiek kan voor veel bouwprojecten het verschil tussen winst en verlies zijn. Wat bouwlogistiek precies is? Dit is hét middel om de gehele (bouw)keten te laten samenwerken om zo de omgeving, het milieu, de bouwplaats, de portemonnee en uiteindelijk de bouwsector te ontlasten. Bouwlogistiek zorgt ervoor dat alle benodigde materialen op een duurzame wijze op het juiste moment, op de juiste plaats, in de juiste aantallen en precies op tijd in het proces beschikbaar zijn.

Een optimale samenwerking tussen de logistieke- en de bouwwereld zorgt aantoonbaar voor hele bijzondere resultaten. Het nieuwe Hilton Hotel in Utrecht, Hoog Catharijne in hartje centrum, is een prachtig voorbeeld waarin de toegevoegde waarde van bouwlogistiek wordt ervaren. Het levert hier de volgende resultaten op: 87 procent minder CO2-uitstoot, 40 tot 45 procent productiviteitswinst van de bouwlieden, besparing van 1 tot 2 procent faalkosten, beperking overlast omwonenden, verkeersveiligheid niet in gevaar (dit is het drukste fietspad van Nederland) en minder afval.

Bouwlogistiek is voor veel uitdagingen op en rond de bouwplaats dé oplossing. Geïnteresseerd in bouwlogistiek? Het onderzoek van TNO (oktober 2018) is echt een aanrader om te lezen. Of plan een kop koffie met mij zodat ik het “live” kan laten zien.