Optimale werkomgeving voor meer werkplezier – POT Verhuizingen / Logistiek
Een verhuizing is vaak behoorlijk zenuwslopend. Je bent al blij als het erop zit en gaat daarna het liefst zo snel mogelijk over tot de orde van de dag. In onze ervaring loont het echter om nog even de puntjes op de ‘i’ te zetten. In deze blog geven we je drie tips hoe je een zo prettig mogelijke werkomgeving voor je medewerkers kunt creëren. Hiermee scoor je als facility manager gegarandeerd complimenten!
Niemand vindt het fijn om in een rommelige, vieze omgeving te werken. Grijp bij een verhuizing – maar ook los van een eventuele verhuizing – dan ook je kans om een optimale werkomgeving te creëren voor je medewerkers, dat komt het werkplezier én de productiviteit ongetwijfeld ten goede. Met de volgende tips kom je een heel eind:
1. Laat de kabels netjes wegwerken
Het is een veel voorkomend probleem: al die kabels van de computer en allerlei randapparatuur die loshangen en op verschillende plekken op de grond liggen. Medewerkers struikelen er bijna over en dan hebben we het nog niet over het stof dat zich ophoopt op en rondom de werkplek, het brandgevaar en de slechte internetverbinding. Irritatie alom.
Met kabelmanagement kun je hier een eind aan maken. Dat kan zo ver gaan als je zelf wilt. Van het simpelweg wegwerken van de bestaande bekabeling tot het volledig opnieuw opbouwen van de werkplekken met behulp van nieuwe producten. Het is zelfs mogelijke ergonomische hulpmiddelen toe te passen zoals monitorarmen en CPU-houders, evenals elektrificatiemodules zoals opzetunits met stroomvoorzieningen. Bij een verhuizing is het aan te raden een verhuispartner in te schakelen voor het ontbossen en afkoppelen van hardware en om te bepalen of er materialen hergebruikt kunnen worden in je nieuwe onderkomen. De verhuispartner is dan je aanspreekpunt voor het hele werkplekmanagement. Zo zorgen ze ook voor de inkoop van de materialen. Daarnaast hoef je geen ICT-er meer in te huren voor deze klus.
2. Laat de (bureau)stoelen grondig reinigen
Bij de meeste organisaties worden de vloer, bureaus, kasten en dergelijke dagelijks schoongemaakt. De stoelen worden daarbij echter vaak vergeten. Ten onrechte. Als je er immers over nadenkt wat je medewerkers doen terwijl ze op hun stoel zitten en hoeveel uur ze erop doorbrengen, dan begrijp je dat kantoor- en bureaustoelen tot de meest vervuilde objecten in een kantoor behoren.
Ze zitten over het algemeen vol met etens- en drinkresten, huidschilfers en haren. Als je de stoelen jaar in jaar uit laat staan zonder er iets mee te doen, stapelt dat zich allemaal op. En dan hebben we het nog niet eens over datgene wat je niet ziet met het blote oog, zoals huisstofmijten, bacteriën et cetera.
Dieptereiniging van je (bureau)stoelen, waarbij onder hoge druk een vloeistof in de bekleding wordt gespoten, is dan ook zeker geen overbodige luxe. Als je dit regelmatig doet, slijt de stoffering ook minder snel en hoef je dus minder snel een nieuwe stoel te kopen. Het scheelt uiteindelijk dus ook nog in de kosten.
3. Laat de ICT apparatuur schoonmaken
Het is een confronterend feit dat op een gemiddeld toetsenbord maar liefst 400 keer zoveel bacteriën zitten dan op een toiletbril…. Ongetwijfeld zal dat ook gelden voor de muis en de telefoon. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat 25% van de werkplekken in ons land ondermaats scoren op het gebied van gezondheid. Je ICT apparatuur vormt de ideale broedplaats voor bacteriën, wat de kans vergroot dat allerlei ziektes op deze manier worden overgedragen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Zeker in dit post corona tijdperk – waarin flexibel, hybride werken gemeengoed is – is het belangrijk om de ICT apparatuur regelmatig intensief te reinigen. Steeds meer mensen maken immers gebruik van dezelfde apparatuur.
Meer weten?
Werkgeluk zit ‘m in onze visie ook in het inregelen van de details. Een fijne werkplek hoort netjes, schoon en veilig te zijn. Door goed kabelmanagement en regelmatig reinigen van (bureau)stoelen en ICT apparatuur geef je je kantoor ook in esthetisch opzicht een impuls. Zo’n hygiënische, geordende werkplek is toch een heel ander gezicht als er een klant op bezoek komt. Geloof me, als je het eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer.
Een verhuizing is natuurlijk een mooie aanleiding om kritisch te kijken naar de werkplekken, maar ook los daarvan is het de moeite waard om deze de aandacht te geven die ze verdienen. Neem vooral contact op om een afspraak te maken met onze werkplekmanagement expert, hij kijkt graag wat we voor uw organisatie kunnen betekenen.