Coronaproof kantoor: zo regel je dit voor jouw werknemers (5 tips)
1,5 meter afstand houden op kantoor? Nu steeds meer werknemers het bedrijf fysiek weer opzoeken, wordt dat een flinke uitdaging. Veel organisaties hebben tijdelijke oplossingen bedacht, maar hoe bouw je jouw kantoor definitief om voor de 1,5-meter-economie? Wij geven je 5 tips voor een coronaproof kantoor.
De meest bekende maatregel tegen verspreiding van het coronavirus blijft de komende tijd gelden. Ook op kantoor moeten we 1,5 meter afstand blijven houden. Dat betekent dat tijdelijke oplossingen niet meer genoeg zijn. Afstand houden is het nieuwe normaal, dus hoe richt je een coronaproof kantoor in? En hoe zorg je ervoor dat jouw mensen én bezoekers veilig en gezond blijven?
Afspraken met werknemers over bijvoorbeeld bezetting en gedrag zijn onderdeel van een covidproof kantoor. Daarnaast kan POT Verhuizingen helpen met de fysieke aanpassingen die nodig zijn. Onderstaande tips gaan daarom over de tastbare veranderingen in jouw bedrijf.
1. Pas werkplekken aan
Misschien wel de allerbelangrijkste: de afstand tussen (zittende) werknemers. Jouw mensen moeten kunnen werken zonder risico te lopen op besmetting via aerosolen (fijne druppeltjes in de lucht). Schotten tussen de bureaus helpen hierbij. Je kunt kiezen voor ondoorzichtige wandjes, of, als collega’s dit prettiger vinden, zogeheten kuch- of spatschermen waar je doorheen kunt kijken. Je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om sommige bureaus leeg te halen, zodat daar niet aan gewerkt kan worden en er extra ruimte tussen de werknemers ontstaat.
Panelen en extra wanden tussen de verschillende ruimtes zorgen er daarnaast voor dat covid-deeltjes nog minder kans krijgen zich te verspreiden.
2. Richt algemene ruimtes anders in
En heb je al gedacht aan de algemene ruimtes? Zoals de hal, vergader- en ontvangstruimtes en de kantine. Zorg er ook hier voor dat iedereen op 1,5 meter afstand kan zitten, werken en bewegen. Denk bijvoorbeeld aan de balie, waar een hangend spatscherm de receptionist en bezoekers beschermt. Of de vergaderzaal waar nog maar de helft van de mensen in mag. Je kunt stoelen afzetten met lint, maar omdat de 1,5-meter-economie er nog wel even zal zijn, kun je ze beter weghalen. En heb je al gedacht aan de lift? Als deze klein is, is 1,5 meter afstand houden niet mogelijk. Hier zal je dus over moeten communiceren.
3. Gebruik stickers, posters en looproutes
En daarmee komen we bij punt 3. Zolang je werknemers en bezoekers niet goed begeleidt bij de aanpassingen, is het de vraag of het kantoor coronaproof blijft. Zorg dus voor duidelijkheid. Plak stickers op de vloer, op de anderhalvemeter-grens of tussen werkplekken. Hang posters op met instructies in de verschillende ruimtes (was je handen, schud geen handen, nies in de binnenkant van je elleboog). En geef de looproutes aan met stickers. Kortom: blijf werknemers eraan herinneren dat ze zich aan de regels moeten houden. Wees daarin duidelijk, maar overdrijf niet. Dat kan mensen juist een onveilig gevoel geven.
4. Verhuis meubilair – óf hele afdelingen
De kans is groot dat je door alle aanpassingen kasten, bureaus en ander meubilair moet weghalen om afstand te garanderen. Heb je een beperkte ruimte in je bedrijf? Sla het overtollige meubilair dan op. Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk ruimtes in andere gebouwen te huren. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van het team naar een andere locatie laten verhuizen.
5. Zorg voor goede thuiswerkplekken
Hoewel kantoren langzaamaan vaker gebruikt worden, werken we nog steeds massaal thuis. Zorg daarom voor veilige, ergonomische thuiswerkplekken voor je werknemers. Geef ze een budget om hun werkplek arbo-verantwoord en comfortabel in te (laten) richten. Zo voorkom je dat werknemers lichamelijke klachten ontwikkelen en niet productief zijn. Werken aan de keukentafel of liggend op de bank is misschien even vol te houden, maar is voor de lange termijn niet gezond.